Русия строи 10 летища в Арктика, увеличава военното си присъствие

Кремъл вдигна на крак ракетните си войски в различни райони

11.07.2016 | 21:35 Редактор: Тодор Петров
Русия строи 10 летища в Арктика, увеличава военното си присъствие

Руското министерство на отбраната смята да построи или реконструира 10 летища в района на Арктика, за да подсили присъствието си в северните ширини, пише в. "Известия", цитиран от "24 часа". 

Летищата ще бъдат разположени на 6 острова. Според плановете Русия ще разполага подразделенията си в Арктика до 2020 г. За изграждането на инфраструктурата още до края на тази година щели да бъдат изпратени 190 000 тона строителни материали. През юни пък стана ясно, че страната е построила нов мощен атомен ледоразбивач за завоюване на Арктика. 

Експерти коментират, че Русия хем увеличава военното си присъствие в Арктика, хем опитва да убеди останалия свят, че не смята да превръща този район в нова зона на политическо и военно противопоставяне.

В същото време стана известно, че Русия ще разположи в района на Балтийско и Черно море две свръхнови радиолокационни станции, с които ще контролира огромни територии от крайбрежието.

Кремъл вдигна на крак ракетните си войски в различни райони - от Тверска област до Алтай. В ученията са задействани около 400 единици бойна техника, включително автономните пускови системи "Топол", "Топол-М" и "Ярс". По време на учението ще бъде отработено отблъскване на противника по суша и вода, както и преодоляване на заразена местност.

През лятото е планирано и изпитанието на новата тежка междуконтинентална ракета "Сармат", която трябва да влезе на въоръжение до 2018 г.