ЕС да харчи повече за имигрантите, иначе ще умре, предупреди Сорос

За да се справи с това предизвикателство "на живот и смърт", ЕС трябва да впрегне всичките си ресурси, каза милиардерът

30.06.2016 | 14:34 Редактор: Луиза Божинова
ЕС да харчи повече за имигрантите, иначе ще умре, предупреди Сорос

Европейският съюз трябва да харчи най-малко три пъти повече за имигрантите, иначе ще умре. За това предупреди милиардерът Джордж Сорос пред Европейския парламент в Брюксел днес.

"Бежанската криза е смъртна опасност за ЕС и ако той не направи всичко възможно, за да се справи с нея, в крайна сметка ще се разпадне", предрече президентът на фондация "Отворено общество", цитиран от Dnes.bg.

В момента ЕС дава 10,5 млрд. за посрещане на бежанците, охрана на границата, за сделката за спирането им с Турция и за създаване на работни места в Африка, така че да не тръгват към Европа.

Милиардерът заяви, че ЕС не се справя с мигрантите, защото не е единен и не харчи достатъчно. Той посочи, че Ангела Меркел е принудила останалите страни да приемат бежанци, подценявайки вероятността "моралното ѝ лидерство" да се изтълкува като покана от милиони. В добавка квотите, наложени на страните членки, не са били доброволни и много от тях са въстанали срещу им, насърчавайки нелегалното придвижване на мигрантите и настаняването им в страни, където не ги желаят. Липсата на доверие и сътрудничество между страните правят невъзможно въвеждането на обща политика за даване на убежище, смята Сорос.

Най-големият проблем на Европа за него идва от недостатъчните средства, които тя дава за разрешаването на тази сериозна опасност.

"Без достатъчно финансиране ЕС не може да изпълнява функциите, за които е създаден, нито да отговори на очакванията на европейските граждани", заяви Сорос пред европейските депутати в Брюксел.

ЕС трябва да харчи поне 30 милиарда евро годишно, както за да укрепи границите си и да осигури достойни условия за прием на бежанците и да ги интегрира, така и да харчи "навън" за държавите, които задържат бежанци при себе си и за Африка и Близкия изток, за да не тръгват. Отделно страните членки трябва да похарчат около 200 милиарда евро между 2015 и 2020 г. за прием и интеграцията на бежанците.

Сорос разкритикува плановете на Европейската комисия да дава пари на африканските държави, за да задържат имигрантите, за сметка на парите за развитие.

"Голямата сделка не може да бъде, че ако спреш мигрантите, получаваш финансова помощ, а да се помогне на развитието на Афика, така че след поколение да се постигне решаването на първопричините за кризата", заяви шефът на "Отворено общество". За него трябва да се направи План "Маршал" за Африка с бюджет от 271 млрд. евро годишно до 2020 г.

В противен случай ЕС е на път да разруши Шенгенската система с огромна икономическа цена от затварянето на границите.

За да се справи с това предизвикателство "на живот и смърт", ЕС трябва да впрегне всичките си ресурси, каза Сорос.

Според него Съюзът трябва да използва високия си кредитен рейтинг, фондовете си за спасяване на еврозоната и на държавите извън нея, за да вземе заеми на финансовите пазари срещу тях. Милиардерът предлага ЕС коренно да промени и бюджетната си политика, тъй като сега бюджетът му е само 1,23% от европейската икономика.

По-специално Сорос предлага ЕС да намали значително фондовете за догонване, които отпуска на по-бедните си членове, както и на парите за земеделие. Той посочи, че кохезионните фондове се харчат неефективно и са източник на корупция.

Земеделските средства пък изкривявали пазара, създавайки продукция, която не може да се продаде. Сорос е поддръжник и на въвеждането на нови европейски данъци, чрез които ЕС да може да увеличи бюджета си със собствени приходи. Такъв може да е данъкът върху финансовите услуги, който Брюксел се опитва да прокара безуспешно от близо 3 г., както и данък върху горивата или визов данък, който да се прибира от желаещите да посетят Европа. Бюджетът може да се увеличи и чрез вдигането на ДДС, част от който страните членки внасят в общата хазна.