Сорос пак вижда кризата от 2008

07.01.2016 | 20:00
Сорос пак вижда кризата от 2008

Ситуацията на световните пазари, които се изправят пред криза напомня за глобалната финансова криза от 2008, каза на икономически форум в Шри Ланка милиардерът Джордж Сорос.

Световните пазари се сблъскват с криза и инвеститорите следва да са много внимателни, каза финансистът в четвъртък, 7 януари.

Китай се опитва да намери нов модел на растежа и девалвацията на валутата ще предизвика проблеми на страната с останалия свят, смята Сорос. Проблеми за всички развиващи се страни стана и връщането на положителните процентни ставки, казва финансистът, който предполага, че сегашното положение на икономиката напомня за 2008.

„Китай има повече проблеми с регулациите. Бих казал, че това е част от кризата“, каза Сорос.

„Когато гледам финансовите пазари, виждам в тях сериозни проблеми, които ми напомнят за кризата през 2008“, казва милиардерът, цитиран от Bloomberg.

Сорос не за пръв път говори за повторение на кризата от 2008. През 2011 той каза, че европейската дългова криза, започваща в Гърция  е „по-сериозна“ от проблемите през 2008.

Според индекса на милиардерите на Bloomberg Сорос има собствен капитал от 27,3 млрд. долара. След началото на кризата през 2008 издаде книгата New Paradigm for Financial Markets, в която описа причините за случващото се. Една от тях според Сорос е оптимизмът на финансистите, които след непрекъснатите десетилетия на икономически растеж повярваха, че икономиката може да съществува без трусове и самостоятелно да намира пазарно равновесие.