Резултатите от референдума: 51,89% британци са гласували за излизане от ЕС

Избирателната активност е била 72%

24.06.2016 | 10:00 Редактор: Луиза Божинова
Резултатите от референдума: 51,89% британци са гласували за излизане от ЕС

Резултатите от съдбоносния не само за Великобритания, но и за целия ЕС референдум са ясни.

Излязоха и последните данни от избирателните секции в Югозападна Англия, където отново водещ е вотът за напускане на Европейския съюз.

При преброени 100% от гласовете резултатите са: 51,89% гласуват за излизане от ЕС, спрямо 48,11%, които са подкрепили оставането.

Избирателната активност е била 72%.

Референдумът обаче не е с юридически задължаващ характер, т.е. правителството може самостоятелно да реши съдбата на страната. Експерти обаче отбелязват, че премиерът Дейвид Камерън сам иницира референдума, затова едва ли ще успее да игнорира мнението на британците.

Редица политолози предричат оставка на премиера, въпреки предишните му уверения, че той ще остане на поста си при всички положения.

Ясни са вече резултатите и от столицата Лондон, където мнозинството е гласувало за оставане в Съюза.

Излязоха и резултатите от избирателните секции в Североизточна Англия и Уест Мидландс, където отново водещ е вотът за напускане на Европейския съюз, предава Reuters.

В Североизточна Англия за оставане в блока са гласували 562 595 души, докато напускането са подкрепили 778 103 души.

В Уест Мидландс 1 207 185 са за оставане в Съюза, докато 1 755 687 са против.

Излязоха и резултатите от избирателните секции в Североизточна Англия и Уест Мидландс, където отново водещ е вотът за напускане на Европейския съюз, предава Reuters.

В Североизточна Англия за оставане в блока са гласували 562 595 души, докато напускането са подкрепили 778 103 души. В Уест Мидландс 1 207 185 са за оставане в Съюза, докато 1 755 687 са против.

В Югозападна Англия за оставане в блока са гласували 1,503,019 души, докато напускането са подкрепили 1,669,711 души. Това е последната община, която трябваше да обяви своите резултати от референдума.

Тези резултати напълно преобръщат първоначалните прогнози на социолозите, които сочеха победа на поддръжниците на оставането в ЕС с 52-54 процента.

На този фон лирата се срина спрямо курса на долара с 11 процентни пункта.

Междувременно се заговори за бъдещето на останалите части от Великобритания. На Северна Ирландия трябва да й бъде позволено да гласува за обединяване с република Ирландия, след като управляваната от Великобритания провинция гласува за оставане в блока, коментираха от партия Шин Фейн в петък, предава Франс прес.

"Имаме ситуация, в която северът ще бъде завлечен заради вота в Англия“, коментират от партията.