Дилма Русев иска нови избори в Бразилия

Импийчмънта на Русев трябва да бъде гласуван от Сената около средата на август, когато Бразилия ще бъде домакин на Олимпийските игри

15.06.2016 | 07:10 Редактор: Ирина Георгиева
Дилма Русев иска нови избори в Бразилия

Временно отстранената от президентския пост на Бразилия Дилма Русев заяви вчера, че преговаря за политическа сделка, в която процедурата по импийчмънт да бъде прекратена и в страната да бъдат проведени нови избори, предават AFP и "Фокус".

Тя заяви, че единственият начин да бъде прекъснат мандата на президента е, ако народът на Бразилия избере да го направи, чрез плебисцит.

Страната е изправена пред рецесия и много политици се разследват за корупция.

Сената трябва да гласува за импийчмънта на Русев около средата на август, когато Бразилия ще бъде домакин на Олимпийските игри.

Докато тече процесът, тя бе заместена на поста от Мишел Темер. В първите две седмици на неговата администрация, двама от министрите му подадоха оставка, заради обвинения, че възпрепятстват корупционните разследвания.

В отделен случай, Комисия на Конгреса препоръча говорителя на долната камара Едуардо Куня да бъде отстранен от поста си, защото е излъгал пред Конгреса по отношение на същите разследвания.

Куня е съюзник на Темер и е разглеждан като архитекта на импийчмънта срещу Русев.