Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Дилма Русев е жертва на заговор, смята журналистът Къдринка Къдринова

Какво е политическото бъдеще пред Дилма Русев? Комента р в Денят ON AIR

12.05.2016 | 20:55 Редактор: Мария Аладжова
Дилма Русев е жертва на заговор, смята журналистът Къдринка Къдринова

"По време на двата мандата на Дилма Русев има 30 отправени искания за импийчмънт, венеси в парламента. Дадено е ход само на искането на бившия председател на бразилския парламент Едуардо Куня, чието име е замесено в скандала "Петробрас".

Това каза в "Денят ON AIR" журналистът Къдринка Къдринова в коментар за гласуваното днес от парламента в Бразилия отстраняване на Русев от президентския пост.

Именно Куня е дал ход на процедурата след отказа на Работническата партия на Бразилия да бъде спряно разследване срещу него, посочи Къдринова. Срещу експредседателя тече разследване за притежание на имоти, предоставени му от фирма, която е изпълнявала държавни поръчки с бюджет по-висок от реалните си разходи.  

Според Къдринова извършените от Русев действия имат формален характер и не са нарушение на закона, въпреки че се тълкуват по този начин: 

"През 2015 г. правителството е трябвало да изплати помощи на селскостопанските работници по държава програма, но е забавило плащането. Вместо това държавната банка на Бразилия е изплатила тези помощи, а по-късно правителството се е изплатило на банката. Но бразилския закон забранява на държавната банка да акредитира правителството. Така или иначе това не е такова нарушение, за което да се иска импийчмънт", обясни Къдринова.

"Още през първия си мандат тя (Дилма Русев - бел. ред.) беше категорична, че при най-малките подозрения за корупция, ще хвърчат глави. Тя уволни много министри, включително и нейни съпартийци. По този начин настрои срещу себе си една много сочна прослойка в политическата класа в Бразилия", каза още Къдринова.

Тя посочи, че срещу 54% от членовете на камарата на депутатите и срещу 60% от членовете на Сената, с чиито гласове бе решен импийчмънта на Русев, в момента текат разследвания за корупция и друга нарушения.

"Не давам отрицателна оценка за бъдещето на Дилма Русев, при тази ситуация тя може би дори ще спечелеи, че ще бъде жертва на заговор на политичесдка класа, която е в калта", заключи Къдринова.