Франция с още по-строги мерки на европейското по футбол

Вътрешният министър Бернад Казньов се закани да изгони участвалите във футболните мелета в Марсилия

13.06.2016 | 16:12 Редактор: Мария Аладжова
Франция с още по-строги мерки на европейското по футбол

Френските власти затегнаха още повече мерките за сигурност около УЕФА Евро 2016, за да избегнат нови инциденти след сблъсъците между футболните фенове на Англия и Русия преди ден. В безредиците са пострадали най-малко 44 души, съобщиха световните агенции.

Правителството призова градовете домакини да забранят алкохола в зоните на мачовете. Франция засилва и сътрудничеството си с чуждестранните полицейски екипи за разправа с хулиганските групи, съобщи БНР.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че насилието по време на футболното първенство "отклонява силите на реда от първостепенната им задача - да пазят страната от терористичната заплаха". Казньов обяви, че ще предприеме допълнителни мерки за сигурност след безредиците в Марсилия миналата събота.

Министърът упълномощи полицията да забранява продажбата, консумацията и пренасянето на алкохол около стадионите и зоните за фенове по време на футболните срещи. Той допълни, че на задържаните за хулигански прояви ще бъде отказван достъпът до градовете домакини, а чужденците, участвали в инцидентите, могат да бъдат изгонени. 
Предвиждат се още мерки за разделянето на различните групи фенове.

Казньов отхвърли обвиненията за пропуски на полицията в действията срещу насилието. Досега Франция е издала 3000 забрани за влизане в страната на футболни привърженици, известни с агресивно поведение.

Днес пред съда ще се изправят десет души от арестуваните в Марсилия по време на безредиците.

Това е вторият инцидент в рамките на няколко дни, свързан със сугурността по време на първенството. 

В петък британският таблоид The Sun публикува видео на репортер, който успява да влезе на територията на стадиона необезпокояван от никого.