Доналд Тукс предупреждава: Brexit може да има разрушителни последствия

Същевременно стана ясно, че японските власти не желаят напускането на Великобритания от ЕС

13.06.2016 | 07:16 Редактор: Ирина Георгиева
Доналд Тукс предупреждава: Brexit може да има разрушителни последствия

Излизането на Великобритания от ЕС може да има разрушителни последствия, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предадоха Deutsche Welle и "Фокус".

"Brexit може да стане началото на края не само за ЕС, но и за политическата цивилизация на Запада", посочи още той.

Възможността за Brexit може да запали всички радикални антиевропейски сили вътре в ЕС, прогнозира още Туск. Според него в деня на излизането на британците от ЕС нашите външни врагове ще отворят шампанско. "Ние трябва да направим всичко за това, да им провалим вечеринката", добави той.

"Brexit е опасен за Великобритания, защото никой не може да предскаже неговите последствия в дългосрочна перспектива. Той може да окаже негативно влияние и на икономиката на самите европейски страни. За да се изгладят всички правови и дипломатически формалности ще са необходими дълг преговори, защото отношенията между Великобритания и ЕС ще се оформят отново", добави Туск.

Същевременно генереналният секретар на японското правителство Йошихиде Суга заяви, че страната не би искала Великобритания да напуска Европейския съюз, предаде ТАСС.

"Този въпрос пряко засяга и японските интереси. Ние бихме желали Великобритания да остане в състава на ЕС', подчерта Суга, цитиран от "Фокус".

На 23 юни ще се състои референдумът за съдбата на Великобритания в ЕС. Това ще бъде третият поред общонационален плебисцит в историята на страната. През 1975 г. британците подкрепиха членството на страната си в Европейската икономическа общност, а през 2011 г. проведоха общонационално гласуване по въпроса за изменянето на избирателната система във Великобритания.