Кого ще подкрепи армията на Венецуела?

Президентът Николас Мадуро продължи с 60 дни извънредното положение в страната

18.05.2016 | 14:42 Редактор: Анисия Иванова
Кого ще подкрепи армията на Венецуела?

Армията на Венецуела трябва да реши дали да застане на страната на действащия президент Николас Мадуро или на конституцията. Това обяви венецуелският опозиционен лидер Енрике Каприлес след обявеното от държавния глава извънредно положение във връзка с продължаващата криза.

Президентът Николас Мадуро взе решение да продължи с 60 дни извънредното положение. На няколко пъти вече властите обявяваха удължаване на действащото извънредно икономическо положение, както и мерки, които доведоха до масови протести и искания за отстраняването на държавния глава.

"Текущата ситуация в страната може да бъде разрешена чрез съвсем нормални мерки. Тези мерки са ясно описани в Конституцията и позволяват съвсем успешно да бъдат приложени законите", обясни Хенри Рамос.

Разбира се приоритет в момента има извънредното положение и очакваме да видим резултатите от него. Според опозицията декретът на президента Мадуро му е дал права, които не са заложени в конституцията и заради това армията трябва да вземе позиция, а населението да излезе на нови протести. Каприлес уточни, че не призовава към военен преврат, а цели свалянето на президента по законов път.