fallback

Международната хуманитарна система се разпада!

Всички човешки същества заслужават равни права, но всички хора, които търсят убежище, нямат равни основания за него, заяви Анджелина Джоли

16.05.2016 | 17:57 Автор: Ирина Георгиева

Международната хуманитарна система за бежанците се разпада, предупреди специалният пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците Анджелина Джоли. По думите й броят на конфликтите и на разселените хора толкова се е увеличил, че системата за защита на бежанците не работи.

Разселени са над 60 млн. души - което е равно на един на всеки 122-ма, което е най-големият брой за последните 70 години, допълни тя, цитирана от БНР. Звездата подчерта още, че страхът няма да реши проблемите и страните трябва да действат заедно, а не да се изолират.

"Ако не разрешим причините, които стоят в основата на кризата, няма да видим намаляване на броя на бежанците, прекосяващи границите. Напротив, от страните по целия свят ще се иска да направят още и още. Това, което трябва да направим като граждани, е да изискваме от правителствата ни да покажат лидерството, което е необходимо за разрешаване на фундаменталните причини за мигрантската криза на световно ниво", каза Анджелина Джоли на конференция, организирана от BBC. 

Европа е само малка част от световния бежански проблем, обясни тя и добави, че най-голям брой бежанци има в Турция, Пакистан, Ливан, Иран, Етиопия и Йордания. Според нея затварянето на границите и просто връщане на хората няма да проработи, и призова всички всички мигранти да спазват и уважават процедурите за получаване на бежански статут.

"Не е грешно гражданите, на която и да е страна, изправени пред внезапното навлизане на хора, търсещи убежище в границите на държавата им да се уверят, че има сериозни процедури в защита на реда и законите. Никой не би трябвало да прекоси граница и да не се регистрира или да не следва процедурите за предоставяне на статут", посочи Джоли.

По думите й важно е да различаваме бежанците от икономическите мигранти. Тя призова за глобален отговор на мигрантската криза, защото алтернативата е хаос.

"Колкото и трудна да е ситуацията или икономическите условия, от които мигрантите искат да избягат, колкото и да е разбираема мотивацията им, няма всеобхватно човешко право за преселване в друга държава. Няма отговор на световната бедност и несигурност, който да включва масовото преселване на хора. Всички човешки същества заслужават равни човешки права, но всички хора, които търсят убежище, нямат равни основания за него", подчерта Джоли.

fallback
Още от Свят
fallback