Резултатите от споразумението с Турция надхвърли всички очаквания!

След него бежанската вълна към Европа рязко е спаднала, коментира евродепутатът Светослав Малинов

16.05.2016 | 16:14 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

Бежанската вълна към Европа рязко е спаднала след споразумението с Турция, показват данни на Frontex отпреди два дни. Това коментира евродепутатът Светослав Малинов в Стара Загора, предаде БНР. 

През първите три месеца на годината през балканския път в Европа са влезли 170 хиляди бежанци, а за април те са само 2700.

По думите на Малинов споразумението с Турция сработи и резултатите от него надхвърлят всички очаквания. Въпреки това европейският дневен ред не подлежи на компромис и темите за либерализацията на визите за турски граждани, както и за присъединяването на страната към Европейския съюз на този етап няма да се обсъжда.

"Няма да има компромис за Турция. Турция няма да бъде третирана по специален начин само, защото имаме споразумение за бежанците, защото Турция е много голяма държава, важен партньор на Европейския съюз и всичко останало", поясни той.

Евродепутатът посочи, че "Европол" се нуждае от средства и хора, за да работи нормално в условията на заплахата от тероризъм. Само 5 държави сътрудничат активно на организацията и България е една от тях, добави той.