Международната хуманитарна система се разпада!

Всички човешки същества заслужават равни права, но всички хора, които търсят убежище, нямат равни основания за него, заяви Анджелина Джоли

16.05.2016 | 17:57 Редактор: Ирина Георгиева
Международната хуманитарна система се разпада!

Международната хуманитарна система за бежанците се разпада, предупреди специалният пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците Анджелина Джоли. По думите й броят на конфликтите и на разселените хора толкова се е увеличил, че системата за защита на бежанците не работи.

Разселени са над 60 млн. души - което е равно на един на всеки 122-ма, което е най-големият брой за последните 70 години, допълни тя, цитирана от БНР. Звездата подчерта още, че страхът няма да реши проблемите и страните трябва да действат заедно, а не да се изолират.

"Ако не разрешим причините, които стоят в основата на кризата, няма да видим намаляване на броя на бежанците, прекосяващи границите. Напротив, от страните по целия свят ще се иска да направят още и още. Това, което трябва да направим като граждани, е да изискваме от правителствата ни да покажат лидерството, което е необходимо за разрешаване на фундаменталните причини за мигрантската криза на световно ниво", каза Анджелина Джоли на конференция, организирана от BBC. 

Европа е само малка част от световния бежански проблем, обясни тя и добави, че най-голям брой бежанци има в Турция, Пакистан, Ливан, Иран, Етиопия и Йордания. Според нея затварянето на границите и просто връщане на хората няма да проработи, и призова всички всички мигранти да спазват и уважават процедурите за получаване на бежански статут.

"Не е грешно гражданите, на която и да е страна, изправени пред внезапното навлизане на хора, търсещи убежище в границите на държавата им да се уверят, че има сериозни процедури в защита на реда и законите. Никой не би трябвало да прекоси граница и да не се регистрира или да не следва процедурите за предоставяне на статут", посочи Джоли.

По думите й важно е да различаваме бежанците от икономическите мигранти. Тя призова за глобален отговор на мигрантската криза, защото алтернативата е хаос.

"Колкото и трудна да е ситуацията или икономическите условия, от които мигрантите искат да избягат, колкото и да е разбираема мотивацията им, няма всеобхватно човешко право за преселване в друга държава. Няма отговор на световната бедност и несигурност, който да включва масовото преселване на хора. Всички човешки същества заслужават равни човешки права, но всички хора, които търсят убежище, нямат равни основания за него", подчерта Джоли.