fallback

80 000 жители са евакуирани от канадския град Форт Макмъри заради пожар

Към момента няма данни за жертви и пострадали

04.05.2016 | 15:54 Автор: Ирина Георгиева

80 хиляди души бяха принудително евакуирани от канадския град Форт Макмъри заради огромен горски пожар. Огънят вече е унищожил редица жилища в града, разположен в провинция Албърта.

По централната магистрала 63, водеща на юг от Форт Макмъри се образуваха огромни задръствания от колите на жителите, напускащи населеното място.

Към момента се съобщава за опожарени най-малко два квартала на Форт Макмъри. Евакуацията на целия град, който се намира в район с нефтени пясъци, е най-голямата в историята на провинцията.

"Предприехме евакуацията най-вече заради опасността за хората. Разбирам колко е трудно да напуснеш дома си и да оставих всичко след себе си. Но това се налага най-вече от гледна точка на сигурността на хората", посочи губернаторът Рейчъл Нотли.

Към момента няма данни за жертви и пострадали.

"Това е най-лошият ден в кариерата ми. Хората са ужасени, а ние се опитваме да овладеем пламъците. В момента времето не е на наша страна. Правим всичко по силите си, но стихията се разраства", заяви пожарникарят Дарби Алън. 

Властите са мобилизирали пожарната и доброволци за справяне с огнения ад, който започнал на 1 май югозападно от града. Към момента пламъците обхващат площ от 2650 хектара, и допълнително се разпалват от вятъра и сухото време.

 

fallback
Още от Свят
fallback