Близо 400 арестувани при протест в Щутгарт

Леви демонстранти протестират пред конгрес на крайнодясната "Алтернатива за Германия"

30.04.2016 | 15:20 Редактор: Луиза Божинова
Близо 400 арестувани при протест в Щутгарт

Стотици леви демонстранти опитаха да блокират достъпа до сграда в германския град Щутгарт, където се провежда конференция на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", предаде Би Би Си. Полицията обгради няколкостотинте демонстранти и използва лютив спрей, за да ги разпръсне. Арестувани са близо 400 протестиращи.

Стачкуващите палили автомобилни гуми, хвърляли фишеци по полицаите и журналистите близо до конгреса.

"Алтернатива за Германия" иска забрана за фереджетата и обявяване на минаретата в Германия за незаконни.

На конференцията се очаква партията да смени платформата си, като се обяви за антиислямска формация и да приеме манифест преди парламентарните избори в Германия догодина. Сред предложенията, които трябва да влязат в документа, са излизане от еврозоната и връщане на задължителната военна служба. В самата партия обаче няма единодушие по тези въпроси. Има големи различия между по-либералното крило на формацията и ръководството й. 

Въпреки протестите отпред, конференцията на партията започна по план в събота сутринта. В района са разположени близо 1000 полицаи. Почти 2000 делегати се се регистрирали за събитието.

Миналия месец "Алтернатива за Германия" постигна успех и в трите провинции, в които се състезаваше на регионалните избори в Германия. В своята кампания партията се обяви срещу "катастрофалното" според нея решение на канцлерката Ангела Меркел да приеме милиони имигранти и бежанци от Близкия изток през 2015 г.