Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

В Германия за Меркел мирно и кротко, все още й имат доверие

Университетският преподавател Стефан Колев разясни ситуацията в страната пред Bulgaria ON AIR

17.03.2016 | 21:20 Редактор: Луиза Божинова
В Германия за Меркел мирно и кротко, все още й имат доверие

Докато някои смятат, че външнополитически доверието в германския канцлер Ангела Меркел се губи, по Skype връзка в предаването "Денят ON AIR" се включи университетският преподавател в Германия Стефан Колев, който живее в източната част на страната. По думите му в Германия позицията на Меркел не изглежда особено слаба.

"Вътрешнополитически тя е разбира се отслабена от изборите миналия уикенд, но в никакъв случай не се говори за край на нейното управление или нещо такова", заяви Колев. Припомняме, че преди броени дни Християндемократическият съюз на Ангела Меркел изгуби подкрепа след местни избори в две от три федерални провинции - Баден Вюртемберг и Райнланд Пфалц, но спечели в Саксония Анхалт. В същото време крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" поведе напред.

"Ако не се случи нещо съвсем неочаквано нещата просто ще продължат, както досега", каза още Стефан Колев. "Няма някой, който да е казал, че иска да замести Меркел в какъвто и да било ръководен пост - нито като канцлер, нито като ръководител на Християндемократическия съюз."

На въпрос за набиращата скорост антиевропейско настроена партия "Алтернатива за Германия", Колев каза, че това се очакваше, но не се очакваше височината на процентите, които те спечелиха.

"Партиите, които спечелиха в двете западногермански провинции вместо Меркел всъщност са доста близки до нейната политика", подчерта той. "Проблемът е в Източна Германия, където и аз живея, че въпросната партия събира много протестен вот от от ляво, и от дясно. Въпреки това позицията на Меркел според мене не е коренно по-различна, отколкото беше преди два месеца."

На въпрос дали е възможно така да се промени политическата ситуация в Германия, че канцлерката да не е този решаващ фактор от гледна точка на партия и позиция на християндемократите, той заяви, че вътрешнополитически не смята.

"Де факто догодина по това време, когато започнем да говорим за общите избори - есента на 2017 година, ще се види дали нейната партия ще я излъчи пак за кандидат на тези въпросни избори, които ще са на някъде септември-октомври."

 

Цялото интервю вижте във видеото: