Предвижда се засилване се сътрудничеството при международните осиновявания

Предложението трябва да бъде одобрено и от бюджетната комисия на Европейския парламент

22.04.2016 | 19:00 Редактор: Вероника Цветанова
Предвижда се засилване се сътрудничеството при международните осиновявания

Предложението на българския евродепутат Емил Радев за включване в бюджета на Европейския съюз на подготвителни действия, които да доведат до засилване сътрудничеството и обмяна на информация в областта на осиновяванията с международни последици, бе прието днес от Правната комисия на Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Емил Радев предлага да се предприемат действия, които да се концентрират върху обучението на съдии, занимаващи се с дела за осиновяване, на юристи и на служители на националните органи за осиновяване и социалните служби.

Радев заяви, че през последните няколко години във Великобритания все по-често се дават деца на българи, словаци, поляци да бъдат осиновявани от британски семейства, без съгласието на биологичните им родители.

Целта на този проект е да се подобри комуникацията и сътрудничеството между националните администрации и съдилищата на различните държави-членки на Европейския съюз.

Подготвителните актове представляват предложения, с оглед приемането на действия, като политики на ЕС, законодателство, програми и други, с финансиране за не повече от три години.

За да стане действителност, предложението трябва да бъде одобрено и от бюджетната комисия на Европейския парламент.