Принудително местят бежанците от Пирея

Италианските брегове отново станаха предпочитан вход към Европа

12.04.2016 | 14:32 Редактор: Анисия Иванова
Принудително местят бежанците от Пирея

Започна принудителното преместване на бежанците, които нелегално се настаниха в лагер, край гръцкото пристанище Пирея. Мигрантите преди седмица получиха ултиматум да се преместят доброволно – но това не се случи..

Повече от 4500 мигранти в момента са в Пирея – важен район за туристическата индустрия в Гърция. През последните седмици представители на гръцкото вътрешно министерство и преводачи се опитват да убедят мигрантите да се преместят в нов лагер в Северна Гърция, показвайки им снимки на мястото и обяснявайки им какво има в лагера.

"Идвам от район в Афганистан, където непрекъснато се водят военни действия. Не искам да оставам там. Поради тази причина предприех това опасно пътуване до Европа. Ако от Гърция ни изпратят обратно в Турция, това ще е ужасно за нас. Не искаме да се връщаме в страната си. Там е война", споделя Джамил, който е бежанец от Афганистан.

"Разбирам, че хората тук се страхуват от преместването. Лагерът, където ще бъдат настанени е бивша военна база, която е излязла от употреба и в момента е преустроена в бежански лагер. Това вероятно е основното, което ги притеснява. Опитваме се да им обясним, че това не са затвори, а места със съвсем нормални условия на живот, където ще се чувстват много по-добре и ще могат да живеят нормално. Погрижили сме се да посрещнем всичките им нужди", обяснява Катерина Китиди, представител на ООН.

Междувременно италианската брегова охрана успя да спаси 1850 мигранти при 8 различни операции през изминалото денонощие. Бедстващите хора са били открити в претъпкани лодки в морето край остров Сицилия.

След затварянето на така наречения Балкански път италианските брегове отново се превърнаха в предпочитан вход към Европа за търсещите убежище мигранти. През последния месец броят на хората, предприемащи опасното пътуване през Средиземно море, постоянно нараства.