Спасиха 730 мигранти край бреговете на Сицилия

Очаква се напливът на бежанци да се засили в началото на април

28.03.2016 | 17:25 Редактор: Василия Пейчева
Спасиха 730 мигранти край бреговете на Сицилия

Близо 730 мигранти бяха спасени край бреговете на Сицилия. От италианската брегова охрана съобщиха, че сред бедстващите хора имало 118 жени и 4 деца.

Напливът на мигранти към италианските острови се очаква да се засили в началото на април, след като така нареченият Балкански път беше затворен с цел овладяването на потока от хора. Трафикантите отново ще предпочетат Италия и властите трябва да се готвят за много пристигащи по море бежанци.

"Дори да ме депортират, ще се върна отново. Крайната ми цел е Германия и искам да стигна до там", заяви бежанка от Афганистан.

"В Судан е изключително лошо. В Турция е поносимо, но ако мога да остана в Гърция, ще го направя", разказа и мъж от Судан.

Според експерти бежанците ще използват пристанищата в Атина, Анталия и Мерсин за отпътуване, което оскъпява пътя. Според новите правила заловените в Гърция нелегални имигранти от Турция ще бъдат връщани обратно там.

Мигрантите плащат на трафикантите между 3000 и 5000 евро, а каналджиите са публикували във Facebook телефонните си номера.