fallback

Турция продължава да изтегля войници от Ирак

САЩ настоя изтеглянето да продължи

20.12.2015 | 10:25

Турция съобщи на 19 декември, че ще „продължи“ да изтегля войските си от северен Ирак след като президентът Обама покани президента Ердоган да го направи, за да намали напрежението с Багдад, съобщи АФП.

„Отчитайки чувствителността на иракската страна.. Турция ще продължи процеса на вече започналото изтегляне на войските си, позиционирани в провинция Мосул“, каза в изявление турското МВнР.

Още по темата

Иракското правителство поиска в началото на седмицата „пълно изтегляне“ на турските части от територията си, след като Турция разположи войници и танкове във военен лагер близо до Мосул.

Багдад нарече разполагането незаконно „нахлуване“, но Турция обясни, че го направи за защита на турските обучаващи, които работят с иракската армия в борбата с джихадистите от Ислямска държава.

В телефонен разговор на 18 декември Обама поиска Ердоган да предприеме стъпки за „деескалация на напрежението с Ирак, включително като продължава да изтегля турските военни части“.

Той настоя за необходимостта Турция „да уважава суверенитета и териториалната цялост на Ирак“.

Висш турски представител каза миналата седмица, че между 150 и 300 войници и 20 танка са разположени в защита на турските обучаващи в лагера Башика край Мосул, пише Хюриет.

В изявление от 19 декември турското МВнР каза, че има „липса на комуникация“ с Багдад по въпроса и че Анкара „ще продължава да координира с иракското правителство военната си  помощ за страната в борбата с ИД“.

 

В събота вечерта турският президент каза, че Ислямска държава и ПКК трябва да бъдат унищожени, съобщи Ройтерс.

„Трябва да унищожим машината за експлоатация, наречена ДАЕШ/ИЛИД в Ирак и Сирия. Същевременно трябва да спрем терористичната сепаратистка организация, която тормози кюрдските братя и създава заплаха за стабилността на нашата страна“, каза Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Изявлението бе направено след като 69 кюрдски бунтовници и двама турски войника бяха убити в четирите дни на боеве в ЮИ Турция. Двугодишното примирие между Турция и ПКК се прекрати през юли, с което бе сложен край на преговорите за решаване на 30-годишния конфликт, отнел живота на над 40 000 души.

Същевременно Ирак отхвърли предложението на САЩ за военна помощ, каза Абд ал-Хусеин ал-Зергауи, член на иракския парламент в петък.

fallback
Още от Свят
fallback