Франция гласува при извънредни мерки за сигурност

Първи тур на регионалните избори на 6 декември, втори-на 13

06.12.2015 | 09:52
Франция гласува при извънредни мерки за сигурност

Франция гласува на регионални избори в неделя три седмици след атентатите в Париж, извършени от активисти на ИДИЛ/ДАЕШ, което може да донесе силни позиции на крайната десница, съобщава Ройтерс.

За пръв път избори във Франция се провеждат при извънредно положение.

Мерките за сигурност в избирателните секции в Париж са повишени.

Националният фронт има шансове да поведе в 6 от 13 региона на първия тур.

Още по темата

Играта вече включва три партии

Подобно на други антиимигрантски партии в Европа, Националният фронт се очаква да се възползва от тревогите за бежанската криза и да спечели най-малко в един регион и евентуално в повече на втория тур на 13 декември, показват сондажите, цитирани от Ройтерс.

„След 13 ноември виждаме ясно увеличение в подкрепата на Националния фронт“, каза Жером Фуке, анализатор на lfop.

Вотът в неделя ще промени политическия пейзаж, доминиран от десетилетия от социалистите и консерваторите и ще включи нов претендент на изборите за президент през 2017.

Социалистите, които управляват в момента и контролират повечето региони се очаква да загубят повечето регионални съвети или в полза на консерваторите на бившия президент Никола Саркози, или на Националния фронт на Марин льо Пен, въпреки ръста в рейтинга на Франсоа Оланд след атентатите.

Още по темата

Саркози, който само допреди няколко седмици се надяваше на пълна победа, която да увеличи шансовете си за 2017, ще спечели по-малко от очакваното за своята Републиканска партия, заради растящата популярност на Националния фронт, показват сондажите.

Основният въпрос след затваряне на избирателните секции в 21:00 ч. българско време ще бъде дали социалистите, които се очаква да бъдат трети след Националния фронт и Републиканската партия, ще изпаднат от надпреварата за втори тур.

Двата региона, където Националният фронт се очаква да спечели най-много гласове са на север, където лидерът на партията Марин льо Пен е кандидат, както и на ЮИ, където племенницата й Марион Марешал-льо Пен е водещ претендент.

Избирателната активност е ключова за изборите на 6 и 13 декември. Обикновено до урните и на двата тура отива половината от електората заради сложната система за гласуване и липсата на разбиране на ролята на вота, пише Ройтерс.

Френските региони управляват транспорта и икономическото развитие, висшите училища и професионалното образование. Техните правомощия ще се увеличат с реформата, която намалява броя на регионите от 22 на 13. И все пак в централизирана Франция ролята им е далеч по-малка, отколкото в Германия или в Испания.

 

Още по темата

Административната реформа

За пръв път регионалните избори във Франция се провеждат през декември при ново административно деление на страната в рамките на реформата, започната от Франсоа Оланд.

От януари 2016 Франция вече няма да е разделена на 22 региона, а само на 13.

Компетенциите на регионалните съвети се променят със закона Notre – Нова териториална организация на републиката, приет през юли 2015.

Регионалните съвети се състоят от регионални съветници, чийто брой варира според броя на населението в региона. Те се избират с 6-годишен мандат по пропорционалната система на два тура.

В тях има толкова избирателни райони, колкото са департаментите в региона. Листите са по една за всяка партия и в тях са включени равен брой кандидати от двата пола.

На 6 и 13 декември французите избират 1757 регионални съветници в цялата страна. Следващите избори във Франция са за президент през 2017.

Кое ще реши победата

Едва половината избиратели гласуват на регионални избори, съобщава АФП. През 2010 в национален мащаб участието достигна 53,67% на първия тур и 48,79% на втория. Тази година в Лотарингия, в департамента Мозел се открои община Фареберсвилие, която има 79,84% въздържание от гласуване.

„Ръстът на неучастие в регионалните избори вероятно се дължи на липсата на власт на региона в политическата власт. Под една трета от французите познават президента на регионалния си съвет“, казва Мишел Боавен, професор по съвременна история в университета в Кан.

Още по темата

Проучване на общественото мнение преди атентатите на 13 ноември на Ifop показва поведението на младите хора. Според института само 28% от тях имат намерение да гласуват.

На 4 декември вътрешният министър Бернар Казньов се поздрави с удължаването на периода за записване за участие на изборите. Според него 800 000 души са се възползвали от реформата, смятана за фактор за намаляване на неучастието. Атентатите, безработицата и фактът, че тези избори са последните преди президентските през 2017 са считани за факторите, които ще решат изхода от вота.

Най-важният регион на Франция е Ил дьо Франс. Бастион на левицата, който не е бил губен от 1998, днес не е ясно дали ще устои. С 12 млн души население и 5 млрд евро годишен бюджет Ил дьо Франс е първи в Европа. На 2% от територията се произвежда една трета от националния БВП и половината население е под 40г.

 

Първият тур: Националният фронт

Докато социалистите изиграха националистичната карта след атентатите, изключително високата безработица от 10.8% ще бъде решаваща за изхода на вота, в който крайнодесният Национален фронт е на път за постигне историческа победа. Лидерът на партията Марин льо Пен се очаква да превземе бастиона на социалистите в икономически изостаналата северна провинция на Нор-Па-д-Кале-Пикарди, а 25-годишната й племенница Марион Марешал льо Пен води в надпреварата за големия ЮИ регион, включващ Ривиерата.

Антимюсюлманската и антиимигрантска партия никога досега не е контролирала регион, но води в проучванията на общественото мнение след атентатите в Париж, при които загинаха 130 души.

Подкрепата за Националния фронт се повиши до 27-30% в цяла Франция, партията води и в битката с традиционната десница за Нормандия, както и за Бургундия и Франш-Конте, съобщава АФП.


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма