fallback

И САЩ обмисля санкции срещу Русия

Конгресът на САЩ обвини Кремъл в нарушение на договора за ликвидация на ракетите с малък и среден обсег

02.12.2015 | 09:45 Автор: Мария Аладжова

САЩ обмисля да въведе икономически санкции срещу Русия, съобщава РИА Новости. Американските власти готвят нов пакет ограничения, заради нарушение на договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег.

„В момента само обмисляме икономически санкции във връзка с договора за ракетите, но все още не сме приели окончателно това решение”, заяви зам.-секретарят на САЩ по контрола на оръжията и международната сигурност Роуз Гетемюлер. 

Тя напомни, че САЩ и ЕС вече наложиха веднъж подобни ограничения на Русия, заради конфликта в Украйна. По нейни думи предприетите мерки са „невероятно ефективни”.

Кремъл отрече обвиненията.

Въпросният договор е бил подписан през 1987 г., а влиза в сила година по-късно. Двете страни са се ангажирали да унищожат напълно ракетите със среден (от 1000 до 5 500 хил. км.) и малък обсег (от 500 до 1000 км.). До 1991 година споразумението е било изпълнено, направени са двустранни инспекции. 

Конгресът на САЩ нееднократно е обсъждал въвеждането на нови санкции против Русия. Липсата на окончателно решение по въпроса предизвика недоволството на членовете на Републиканската партия – опозиционна на кабинета на Обама. 

fallback
Още от Свят
fallback