fallback

Истината за 6-часовия работен ден в Швеция

Някои компании все още не са прегърнали идеята

02.11.2015 | 16:10 Автор: Мария Аладжова

На Ерика Хелсторм ѝ харесва да затваря вратите на офиса в три и половина следобед, преди да се отправи на кратък поход из дълбоката зелена гора, намираща се в близост до родния ѝ град Фалун.

Тя е на 34 години, арт директор. Графикът ѝ като специалист на свободна практика преди е бил доста натоварен. Сега тя работи в една от първите в Швеция компании, които въведоха 6-часовия работен ден.

Компанията на Ерика е сред многото в страната, приложили на практика идеята за намаленото работно време, докато темата за баланса между личния живот и работата постепенно обсебва шведите.

За мен това е абсолютно фантастично, твърди Ерика. Имам повече време да тренирам или да се разхождам навън, докато още е светло.

Тя няма деца, но пък обича да прекарва повече време с приятели и роднини. Ерика се чувства по-малко стресирана, откакто в Швеция намалиха работните часове.

По-малко работни часове, но без Facebook и лични разговори

Шефът ѝ Джими Нилсон стартира инициативата през септември, с цел да повиши продуктивността на работното място. Според него е трудно да си напълно концентриран в продължение на осем часа, но пък 6 часа е оптималното време, за да се фокусира човек и да свърши задачите за деня.

Подчинените му работят от 8:30 до 11:30, взимат един час за обяд, след което работят още три часа, преди да се отправят към домовете си.

На тях обаче не им е позволено да влизат в социалните мрежи по време на работа или да приемат лични обаждания. Намаленото работно време не се е отразило върху заплатите, тъй като промяната беше въведена през септември:

„Ще работим така девет месеца, за да видим дали това ще се отрази на икономическата страна на нещата, както и да проследим дали служителите и клиентите са доволни“, обяснява Нилсон.

Концепцията за 6-часовия работен ден не е нова за Швеция, макар че темата придобива по-широк отзвук през 2015 година. В централата на Toyota например, смените на механиците бяха скъсени още преди десетилетие и окончателно се затвърдиха, когато компанията започна да отчита по-високи приходи.

Експерименти бяха проведени и в публичния сектор през 90-те и в началото на новото хилядолетие. През последните месеци няколко начинаещи компании в Стокхолм последваха примера на Джими Нилсон и неговата компания, както и две отделения на болница в Умео и отделението по хирургия в университетската болница в Гьотеборг. През февруари 80 медицински сестри в дом за престарели преминаха на 6-часов работен ден, с което се сложи началото на двугодишния изпитателен срок на въведената промяна.

Все още е рано да се правят изводи, но сестрите, работещи по шест часа, взимат по-малко болнични и нивата на стрес значително намаляха.

Това казва Бент Лоренсон, главен консултант, нает от Съвета на Гьотеборг да обработва данните от въведената реформа. По негови думи грижата за пациентите значително се е подобрила, а персоналът е започнал да организира и повече забавни дейности, като часове по танци и групово четене.

„В момента следим най-вече първоначалните показатели, но можем да кажем, че качеството на работа се е повишило“, допълва Лоренсон. Според него обаче на реформата ѝ предстои да измине дълъг път преди да се наложи като норма.

Швеция с грижа за работещото население

В същото време, на другия край на страната, кариерният консултант Пиа Уеб скача от една среща в друга. „Не познавам никого, който работи по шест часа на ден“, споделя тя през смях и допълва, че голяма част от клиентите ѝ са ръководители на компании, за които работата е най-важна. От друга страна Уеб не е изненадана от въвеждането на 6-часовия работен ден на някои места, тъй като според нея за шведския бизнес е характерно да свързва здравето и печалбата:

„Големите организации раздават карти за фитнес на служителите си. Те разполагат и с плаващо работно време, което им позволява да водят и взимат децата си от училище“, обяснява Уеб.

Само 1% от населението на Швеция работи повече от 50 часа на седмица – това е най-ниският показател в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), където средната стойност е 13%. Според закона, на шведите им се полагат 25 дни отпуск, като по-големите компании дават дори повече. Работещите там получават по 480 платени дни родителски отпуск за двамата родители, а повечето офиси работят до 5 часа следобед. 

/Източник: The truth about Sweden's short working hours, BBC/

fallback
Още от Свят
fallback