Меркел и Ли търсят политическо решение за Сирия

Германска търговска делегация в Китай

29.10.2015 | 09:13
Меркел и Ли търсят политическо решение за Сирия

Германия и Китай се договориха да търсят политическо решение на кризата в Сирия, съобщава DW. След срещата си с китайския премиер Ли Къциян на 29/10/2015 канцлерът Меркел каза,че предстои да се договори форматът на сирийските преговори.

 

Още по темата

Меркел заведе търговска делегация в Китай

Канцлерът Ангера Меркел пристигна в Китай начело на делегация от индустриалци да защитава интересите на Германия в азиатската страна, където изнася продукция за 75 млрд евро годишно.

Новият шеф на VW придружава Меркел в двудневното й посещение, съобщава DW. Матиас Мюлер е част от групата от двайсетина представители на едрия бизнес – машиностроене и телекомуникации, включваща и Lufthansa, която е в преговори с Air China по създаването на съвместно дружество.

Докато Китай има голям интерес към нискоемисионните автомобили, съветниците на Мрекел вярват, че проблемите на VW няма да са проблем по време на визитата в Китай, според Ройтерс.

 

Сделки

Меркел и Ли присъстваха на подписването на няколко сделки, включително за покупката на 100 самолета A320 и още 30 A330 за 15 млрд долара. Сделката е описвана като „една от най-големите поръчки на Китай“ с Airbus.

Другите споразумения включват стратегически договор между германската Voith и China Three Gorges Corporation за големия язовир на река Яндзъ.

Визитата на Меркел се провежда в момент на забавяне на азиатската икономика. Германският канцлер обаче каза, че „вярва в китайското икономическо развитие“, пише DW.

Чуйте коментара на Ник Уодъмс, шеф на бюрото на Bloomberg в Пекин.

/Корица: Ангела Меркел, снимка: Бундесканцлерство, официална страница/