Политическо напрежение в Черна гора

Премиерът на Черна гора Мило Джуканович напусна страната след протести от страна на опозицията

19.10.2015 | 14:29 Редактор: Теодора Георгиева
Политическо напрежение в Черна гора

Премиерът на Черна гора Мило Джуканович напусна страната след протести от страна на опозицията. Демонстрантите обвиняват правителството на балканската държава в авторитарно управление и в използване на натиск срещу опозиционери.

Напрежението между опозицията и управляващата власт ескалира, след като на 18 октомври по указание на премиера Джуканович хиляди полицаи и войници от специалните части разпръснаха със сила протестиращите, които се бяха събрали пред сградата на парламента с искане за оставката на кабинета.

Органите на реда използваха сълзотворен газ срещу демонстрантите, а палатковият им лагер беше разрушен от булдозери. Съобщава се 15 задържани демонстранти  четирима ранени полицаи.Организатор на протестите е партия "Демократичен фронт". 

Демократичната партия на социалистите на Джуканович обвини "Демократичния фронт", че се опитва да попречи на влизането на малката балканска страна в НАТО. Страната е кандидат за членство в ЕС и очаква скоро покана за НАТО. Според критиците обаче тя е от 20 години в ръцете на практически несменяем политически елит.

Западни правителства и правозащитни организации изказват загриженост от нивото на организираната престъпност и корупцията.