ЕК предпочита споразумение пред втори мостов заем за Гърция

На срещата на Еврогрупата ЕК ще бъде представена от комисаря по въпросите на еврото Валдис Домбровскис

13.08.2015 | 17:00 Редактор: Мариета Иванова
ЕК предпочита споразумение пред втори мостов заем за Гърция

Позицията на Европейската комисия (ЕК) е да бъде подписано споразумение възможно най-бързо, за да може Гърция да се разплати с Европейската централна банка (ЕЦБ) на 20 август, вместо да се отпуска втори мостов заем за Атина. Това коментира в обедния брифинг в Брюксел говорителят на Комисията Аника Брейдхарт, предава Investor.bg.

Финансовите министри обаче са декларирали, че ще обсъдят два начина за покриване на задълженията на южната ни съседка - единият е споразумението, а вторият - от друг фонд, като например Европейския механизъм за финансово стабилизиране, в който участват и държавите извън еврозоната, допълни Брейдхарт.

Тя посочи, че по искане на председателя на ЕК Жан-Клод Юнекр на утрешната среща на Еврогрупата ЕК ще бъде представлявана от неговия заместник – комисаря по въпросите на еврото Валдис Домбровскис.

За втори мостов заем, вместо първи транш по третата спасителна програма за Гърция, намеква германското правителство. Берлин настоява за повече гаранции от страна на гръцките власти, че този път ангажиментите на гръцкото правителство за реформи ще бъдат изпълнени.

Тези искания вече скараха лидерите на Гърция и Германия – правителствени източници в южната ни съседка коментираха пред местните медии за разменени остри реплики между Алексис Ципрас и Ангела Меркел по време на телефонен разговор във вторник.

Брейдхарт припомни, че всички детайли по споразумението между Атина и кредиторите са били договорени във вторник (11 август) вечерта и се очаква одобрението им от гръцкия парламент. Документът обаче трябва да получи „зелена светлина“ и от парламентите на страните от валутния блок, включително и от Бундестага.

Гласуването в Атина ще бъде тази вечер и може да коства властта на Алексис Ципрас, ако броят на депутатите, които го подкрепят, падне под 120.