Мощен тайфун връхлетя Тайван

08.08.2015 | 13:58 Редактор: Теодора Георгиева
Мощен тайфун връхлетя Тайван

Природно бедствие и в Тайван, където връхлетя мощен тайфун . Най-малко четирима души са загинали. Природната стихия остави хиляди без електричество и се насочи към Китай.

Тайфунът изкорени дървета и причини свлачища в селище в северната част на Тайван. На места ветровете достигнаха скорост 237 километра в час.  Близо 700 000 домове останаха без електричество заради поройните дъждове. 1300 души са настанени във временни убежища. Всички училища са затворени, бизнесът спря работа. Съобщава се за отменени международни полети, спряно е и движението на влаковете. Метеоролозите предупреждават, че това е на-силният за годината тихоокеански тайфун. 


Тайфунът се насочи към Китай. Властите в източнокитайската провинция Фуцзян започнаха евакуация на населението. Синоптиците предупреждават, че скоростта на вятъра може да достигне до 46-50 метра в секунда. Тайфунът ще донесе и проливни дъждове.В провинция Фуцзян е обявен "оранжев" код на опасност. Властите издадоха предупреждение корабите да не напускат пристанищата. Отменят се масовите прояви, препоръчва се да бъдат спрени и учебните занятия.