Кристин Лагард смята за необходимо преструктурирането и намаляването на гръцкия дълг

Планът за подпомагане не е жизнеспособен без намаляване на дълга, заяви Лагард

17.07.2015 | 12:48 Редактор: Ирина Георгиева
Кристин Лагард смята за необходимо преструктурирането и намаляването на гръцкия дълг

Необходимо е гръцкият дълг да се преструктурира и намали, подчерта ръководителката на МВФ Кристин Лагард, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

Новата програма за подпомагане, която подготвят европейските кредитори, няма да работи, заяви Лагард в интервю за френското радио Европа 1.

 

"Планът за подпомагане не е жизнеспособен без намаляване на дълга." - заяви Лагард.

Ръководителката на МВФ очерта три решения, които според нея трябва да бъдат приети от Европа.

"Могат да се използват различни методи: да се удължат сроковете за погасяване на задълженията, да се удължи периодът на облекчаване, през който от гърците няма да се иска да правят каквито и да е плащания, и максимално да бъдат намалени лихвите по кредитите." - обясни Лагард.

От 2010 г., когато започна дълговата криза на Гърция, ЕС и МВФ са отпуснали на страната кредити на обща стойност 250 милиарда евро, като Атина постепенно трябва да върне тези средства. Въпреки частичното отписване на гръцки дългове през 2012 г., държавният дълг на страната в момента е 315 милиарда евро, което представлява 175% от БВП. Това надвишава три пъти пределното допустимото равнище, определено за страните членки на еврозоната, което е 60%.

След срещата на върха на еврозоната на 13 юли бе обявено, че е постигнато споразумение с Гърция, и започнаха преговори за подпомагане на Атина в рамките на Европейския стабилизационен механизъм при условие Гърция да извърши реформи, по-конкретно при ДДС, в националната статистическа служба, както и промени в пенсионната система.

Пред американската телевизия PBS Лагард заяви снощи, че през уикенда участниците в срещата на върха на еврозоната са обсъждали възможността за излизане на Гърция от еврозоната, но повече не се разглеждат такива варианти