Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Борис Петров: България няма да даде и евро за мостовия кредит за Гърция

За България няма риск тези пари да не бъдат върнати и после тя да изплаща заеми
Публикувана: От:

Още по темата

 

България няма да даде и едно евро за мостовия кредит от 7 млрд. евро за Гърция, тъй като тези пари ще бъдат възстановени от Европейския стабилизационен механизъм. Това обясни финансистът Борис Петров в предаването Денят Он Ер с водещ Веселин Дремджиев. По думите за България няма риск тези пари да не бъдат върнати и после тя да изплаща заеми. 

"Технически София и финансовият ни министър участват във взимането за решения в този краткосрочен мостов заем дотолкова, доколкото България има един малък и подчертавам нерешаващ дял на взимане на решения. В същото време става дума за едни краткосрочни заемни средства в рамките на до три месеца в размер на 7 млрд. евро, които ще бъдат изплатени при финансирането на Гърция от европейския приватизационен механизъм." 

Изключително важно е да изясним механизма на работа и на Европейския фонд за финансова стабилност, коментира финансиста.

"Европейският фонд за финансова стабилност е един механизъм, който се администрира от ЕК. Той беше създаден през 2010г. на базата на един друг по-стар фонд в подкрепа на платежния баланс на държавите членки. Всъщност решения за използването и активирането на този механизъм се взимат от всички държави членки на ЕС и този механизъм беше използван за съфинансиране на предходните пакети за Португалия и т.н." - обясни Петров.

 

 

 

Коментари ( 0 )