Шойбле: МВФ няма да участва в първия транш от третата спасителна помощ за Гърция

Очаква се на 17 юли германските депутати да дадат зелена светлина за започване на преговори по трета спасителна програма за Гърция

17.07.2015 | 10:26 Редактор: Ирина Георгиева
Шойбле: МВФ няма да участва в първия транш от третата спасителна помощ за Гърция

Германският финансов министър Волфганг Шойбле посочва в писмо до председателя на Бундестага (долната камара на парламента), че МВФ няма да участва в изплащането на първия транш от планираната трета спасителна помощ за Гърция, информира БТА, позовавайки се на Reuters.

Очаква се траншът да бъде преведен в средата на август според писмото, в което Шойбле призовава парламента да одобри започването на преговори по трета спасителна програма за Атина.

В документа се уточнява, че МВФ ще се включи на по-късен етап при успешно завършване на първата оценка на програмата през есента и потвърждение за устойчивост на гръцкия дълг.

Според Петер Алтмайер, шеф на кабинета на канцлера Ангела Меркел, участвалa на 16 юли вечерта в токшоу по германската телевизия ZDF, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард "даде много ясно да се разбере, че МВФ няма да се оттегли" от спасяването на Гърция.

По-рано през деня председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум пък обяви на извънредна сесия на холандския парламент, че има широко споразумение за необходимостта от участие на МВФ в бъдещите спасявания на Гърция.

Очаква се на 17 юли германските депутати да дадат зелена светлина за започване на преговори по трета спасителна програма за Гърция, макар Шойбле да постави под въпрос успешния край.

Меркел и Шойбле ще направят изказвания пред Бундестага, посочва AFP.

Снощи (на 16 срещу 17 юли) на извънредно заседание на парламентарната група на консерваторите канцлерката е защитила дебатите за евентуално излизане на Гърция от еврозоната, според източник, цитиран от Reuters.

Меркел е приканила депутатите да одобрят преговорите за трети спасителен пакет, тъй като по думите й това ще спаси Европа от мъчение.

Парламентът на Австрия също ще гласува днес споразумението за трета спасителна програма за Гърция.