Еврогрупата отпуска мостов кредит от 7 млрд. евро за Гърция

Кредитът ще помогне на Гърция да изплати 3,5 млрд. евро към ЕЦБ и ще поддържа Атина, докато Ципрас преговаря по новата спасителна програма

16.07.2015 | 17:30 Редактор: Ирина Георгиева
Еврогрупата отпуска мостов кредит от 7 млрд. евро за Гърция

Финансовите министри на еврозоната се съгласиха да отпуснат 7 млрд. евро заем на Гърция, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източник, запознат с решението.

Заемът ще бъде обявен официално на 17 юли, след като парламентите на страните членки гласуват спасителния пакет, който премиерът на Гърция Алексис Ципрас подписа в понеделник, добавя източникът, пожелал анонимност. Той съобщава, че заемът ще бъде отпуснат от Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSM) - както на 17 юли препоръча и ЕК.

Кредитът ще помогне на Гърция да изплати 3,5 млрд. евро към ЕЦБ на 20 юли и ще поддържа Атина, докато Ципрас преговаря за подробностите от новата тригодишна спасителна програма на стойност 86 млрд. евро, пише Investor.bg

По-късно новината беше потвърдена и от германския финансов министър Волфганг Шойбле. Той е съобщил за решението пред членове на бюджетната парламентарна комисия на германския Бундестаг.

Страните в ЕС, които все още не са членове на еврозоната, ще бъдат освободени от рисковете по този кредит, като за гаранции се използва печалбата от сделки с облигации на ЕЦБ, пояснил е Шойбле.

Минути по-късно и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също потвърди за отпускането на сумата. 

По-рано днес Съветът на  финансовите министри от еврозоната (т. нар. Eврогрупа) даде принципното си съгласие  за новата помощна програма за Гърция със срок на действие от три години.По-рано положителна оценка дойде и от ЕК. 

Атина прие първия пакет с четири мерки навреме и "по един като цяло задоволителен начин“, заяви говорителката на ЕК по икономическите въпроси Аника Брейдхарт.