fallback

Медведев: Русия няма да може да запази отстъпката за газа за Украйна

Бъдещата цена ще зависи от икономическата ситуация и световните цени, коментира премиерът на Русия

29.06.2015 | 15:23 Автор: Мариета Иванова

Русия няма да може да запази отстъпката за доставките на газ за Украйна, заявил руският премиер Дмитрий Медведев на среща с министъра на енергетиката Александър Новак и шефът на Газпром Алексей Милер, предава ТАСС. Министър-председателят подчертал, че Русия трябва да проведе среща с Украйна по газови въпрос в разумни граници.

Медведев разпоредил диалогът с Украйна и ЕС да бъде продължен, отбелязвайки, че бъдещите решения за цената на газа за Украйна ще зависят от световните цени и икономическата ситуация.

Крайната цена на газа за Украйна е  247  долара за хиляда кубически метра, заявил премиерът.

„Цената на нефта и съответно на газа сериозно потънаха, затова отстъпката ще е 40 долара за хиляди кубически метра,” коментирал той. Медведев подчертал, че цената на газа за Украйна е съпоставима с нивото на цените в съседните страни, включително и Полша, както и в съответствие с общия подход за отстъпка за Украйна, която е на временна основа.

 На свой ред шефът на Газпром Алексей Милер подчертал, че отстъпката на газа за Украйна ще е в съответствие с договор. „Отстъпката се прави в строго съответствие с договора от 2009 година,” коментирал Милер.

Още по темата

ТАСС припомня, че на 2 юни в Брюксел се е състояла последната от серия експертни тристранни срещи на ниво началници на енергийни ведомства от ЕК, Украйна и Русия.  До края на юни цената на газа за Украйна за хиляди кубически метра е 247.18 долара, включвайки отстъпката от 100 долара по износните мита, направена от руското правителство. При цена на газ под 330 долара отстъпката е 30% от цената на газа, посочва още информационната агенция.

 

fallback
Още от Свят
fallback