Еверест загубил от височината си след земетресението в Непал

Планинският масив Анапурна, също част от Хималаите, от своя страна се е повишил с около 20 см

03.05.2015 | 13:00 Редактор: Мариета Иванова
Еверест загубил от височината си след земетресението в Непал

В резултат на най-силното земетресение за последните 80 години в Непал Еверест е загубил от височината си, съобщава РИА-Новости. Медията се позовава на публикация в  Huffington Post, в която се цитират данни на консорциум за геофизични изследвания UNAVCO.

 Учените от UNAVCO потвърждават, че след природния катаклизъм най-високият връх в света е загубил около 2.5 см от височината си. Твърденията си учените основават на данни на спътника на Европейската космическа агенция Sentinel-1A, преминал над планинската верига на 29 април.

Причината е в разместването на тектоничните плочи Индия и Евразия, довели до мощното земетресение и освобождаване на напрежението в земната кора след труса.

Според професор Роджър Билхам от Обединения институт за научни изследвания в областта на защитата на околната среда загубата на височина е в рамките на един-два милиметра. На свой ред планинския масив Анапурна, също разположена в Хималаите, по данни на учения се е повишил с около 20 см. – „Това е като, когато опъвате ластик и той се надига. Отпуснете го и ще се върне в оригиналната си форма,” коментира Билхам случилото се с планинската верига след земетресението.

Разрушителното природно бедствие с магнитуд от 7.9 по Рихтер удари Непал сутринта на 25 април. Епицентърът на земният трус е бил на 82 километра северозападно от столицата Катманду на дълбочина от 15 километра. По последни данни на властите броят на жертвите надминава 7 хиляди души.