Драстично повишение на цените на храните в Гърция, рибата и месото стават лукс

Основни продукти поскъпнаха с 20%

18.08.2025 • 10:51 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рибата в Гърция стана много скъпа.
Рибата в Гърция стана много скъпа.

Потребителите в Гърция са изправени пред многократно увеличение на цените на стоки от първа необходимост за семейството, като плодовете са една от многото категории продукти с увеличение от 20%.

Цени на плодовете:

Смокини: 5 – 7 €/кг (пазари), 7,5 €/кг (супермаркети), 6,90 €/кг (хранителни магазини)

Грозде: 1,80 – 2,5 €/кг (пазари), 3,18 €/кг (супермаркети), 4,20 €/кг (хранителни магазини)

Праскови: 2 – 2,5 €/кг(пазари), 3,25 – 3,89 €/кг (супермаркети), 2,25 €/кг (хранителни магазини)

Нектарини: 2 – 2,5 €/кг (пазари), 3,75 €/кг (супермаркети), 2,25 €/кг (хранителни магазини)

Круши: 2,5 – 3 €/кг (пазари), 3,87 €/кг (супермаркети), 3,76 €/кг (хранителни магазини)

Недостъпна риба и месо

Същата картина преобладава и при рибата и месото, които са станали недостъпни. Рибата отбелязва увеличение от 7%, а месото - от 6,2%, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Потребителите обаче са особено стресирани след 5 години инфлационен натиск. Прави впечатление, че според данни на ELSTAT, увеличението на цените на хранителните продукти от юли 2020 г. до юли 2025 г. е 34,5%.

Снимка: Reuters


  • Последни
  • Четени
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички