fallback

Ще бъде отслужена панихида в памет на жертвите на Germanwings

На службата ще присъстват германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Германия Йоахим Гаук

17.04.2015 | 09:06 Автор: Ирина Георгиева

Панихида в памет на жертвите на полет на полет 4U 9525, който се разби във френските Алпи, ще се проведе в катедралата в Кьолн.

Роднини на загиналите пътници ще са част от 1500 богомолци, заедно с германския канцлер Ангела Меркел, които ще бъдат в катедралата. Очаква се да присъстват транспортните министри на Франция и Германия, както и директорът на германската авиокомпания Lufthansa Карстен Спор.

Помощник-пилотът Андреас Лубиц е обвинен, че умишлено е разбил самолета на Germanwings на 24 март, убивайки 150 души.

На олтара ще има свещ за всяка една от жертвите, а знамената в цяла Германия ще бъдат спуснати наполовина.

Опечалените ще могат да оставят цветя на стълбите, водещи към катедралата, както ще бъдат построени и големи екрани, които да предават церемонията за събралата се тълпа.

Очаква се на церемонията да пристигнат германският президент Йоахим Гаук и испанският вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас. Службата ще бъде водена от архиепископа на Кьолн кардинал Райнер Мария Вьолки и главата на протестантската църква на Вестфалия Аннете Куршус.

Кои са жертвите?

  • От 18 страни, предимно от Испания и Германия;
  • Шестнадесет ученици и двама учители от училище Йозеф Кьониг в град Халтерн, западна Германия - предполага се, че те са се прибирали от ученически обмен в Испания;
  • Марина Бандрес Лопес-Белио, испански режисьор, който живее в Манчестър, се е прибирала от погребение със седем-месечния си син Джулиан Пракс-Бандрес;
  • Оперното дуо Мария Раднер и Олег Брижак, които са били на концерт в Барселона. На самолета са били и съпругът и бебето на Раднер;
  • Германските медии назоваха и главният пилот на полета Патрик Сондерхаймер. Смята се, че той е отишъл до тоалетна малко след излитането, оставяйки помощник-пилота Лубиц да отговаря за самолета.

Airbus 320 е пътувал от Барселона към Дюселдорф, когато се разби със 144 пътници на борда и шест членен екипаж. Записите от черната кутия на самолета показват, че Андреас Лубиц е заключил капитана извън пилотската кабина и е започнал да снижава машината.

По-късно се появи версията, че в миналото си Лубиц е имал депресия и е бил на лечение при невролози и психиатри. Помощник-пилотът е имал болничен за няколко дни, включително и за този на катастрофата.

На борда на самолета е имало поне 72 германци, 50 испанци и пътници от други националности.

Следователите все още се опитва да идентифицират официално всички жертви, чиито останки са намерени на мястото на катастрофата край село Льо Вернет.

fallback
Още от Свят
fallback