Иран остава ангажиран с ядреното споразумение: Зариф

Министърът на външните работи на Иран Мухамад Зариф, 2 април 2015

03.04.2015 | 17:10
Иран остава ангажиран с ядреното споразумение: Зариф

Част от изявлението на министъра на външните работи на Иран Мухамад Зариф пред журналисти в Лозана на 2 април 2015.

На 2 април бе обявен пробив в преговорите по иранската ядрена програма. Иран и шестте ядрени сили постигнаха предварителна сделка в преговорите, които трябва да доведат до окончателно споразумение до 30 юни 2015.


Още по темата

"Дами и господа, нека ви благодаря отново за това, че следвахте работата ни.

Свършихме значителна работа,  ако се върнем към близкото минало.

Ако успеем - направихме важна крачка, но още не сме там, където искаме.

Ако успеем, това ще е един от малкото случаи, когато един проблем е решен с дипломатически усилия.

Това ще изисква подход, в който да се търси полза за всички страни. Това беше подходът на моята страна от самото начало.

..

Нито една от мерките не включва затваряне на нито един от нашите обекти. Гордите иранци никога не биха го приели. Нашите обекти ще продължат да работят. Ще продължим да обогатяваме. Ще продължим изследователската и развойна дейност, нашият реактор с тежка вода ще бъде модернизиран.

Ще имаме, както ще чуете, центрофуги. Те ще бъдат инсталирани във Фордо, но няма да обогатяваме. Оставаме на думата си и ще спазваме договора и няма да обогатяваме във Фордо.

Ще продължим обогатяването в Натанц и ще провеждаме други дейности, като ще задържим центрофугите във Фордо за периода, за който се договорихме.

Същевременно всички резолюции на Съвета за сигурност ще бъдат прекратени.

Всички американски вторични санкции, свързани с ядрената програма, както и европейските ще бъдат прекратени. Или ще бъде прекратено изпълнението, или ще приключи изпълнението.. или каквато е думата, за да нямат проблеми хората с правните институции.

Ефектът на всичко ще бъде следният - когато изпълним мерките от наша страна, няма да има санкции срещу Ислямска република Иран".