От телешки рулца със сурова шунка до свински опашки - кардиналите обожават римската кухня

Никога не се хранят в първата зала на ресторанта

30.04.2025 | 10:10 Редактор:
Римската кухня отговаря на техните семпли вкусове.
Римската кухня отговаря на техните семпли вкусове.

Паста карбонара, телешки рулца със сурова шунка, бурата - кардиналите обичат традиционната римска кухня, която отговаря на техните семпли вкусове, според менюто на ресторантите на улица "Борго Пио" на няколко метра от площад "Свети Петър" във Ватикана.

"Борго Пио" е оживена улица, на която има много ресторанти, барове и магазини за сувенири. Там е и ресторантът на Федерика Джанмария. Той работи от 60 години и в началото е бил на баба ѝ. Кардиналите са чести клиенти в него.

"Те буквално видяха как пораснах. Те идват тук не само защото храната е добра, надявам се, че е така, но също и защото наистина създадохме братски отношения с тях, все едно създадохме едно семейство", разказва 30-годишната Федерика, която сега е собственик на ресторанта "Арлу".

Тя споделя, че смиреността на кардиналите рефлектира и върху техните кулинарни вкусове: "Те обичат преди всичко най-семплите неща, като например салтимбока (телешки рулца, завити със сурова шунка, които са специалитет на Рим), или бурата (вид сирене), или паста карбонара".

Посещават някои ресторанти през цялата година

На няколко метра от ресторанта на Федерика е друго популярно заведение, превърнало се истинска квартална институция - "Ил Папалино". Там също се хранят много кардинали, а заведението е превърнало в свое задължение гарантирането на максимална конфиденциалност.

"Те идват тук през цялата година. Един от тях е дори постоянен клиент, но не мога да спомена името му, защото дискретността е отличителна черта на това заведение", казва Анна Мария Шаланга, която ръководи ресторанта заедно със съпруга си.

Тя добавя, че по принцип кардиналите не се хранят никога в първата зала на ресторанта, а предпочитат да са на по-закътано място. Те идват от Аржентина, от Северна Европа. "При нас се хранят доста от тях. Основно идват тук за вечеря", разказва още Анна Мария, цитирана от БТА.

В "Ил Папалино" също предлагат семпли блюда, каквито се нравят на кардиналите.

"Те харесват нашата традиционна римска кухня, която е народна кухня", казва Анна Мария и като пример посочва пастата аматричана (паста със сос, включващ доматено пюре, пекорино и гуанчале) или паста грича (с пекорино, гуанчале и черен пипер). Като второ те похапват салтимбока по римски с чревца или със свински опашки.

"Въпреки приближаването на конклава, който ще избере нов папа, кардиналите, които идват да се хранят при нас, са много вглъбени, защото моментът е такъв, но те са и много спокойни", разказва Анна Мария.

Кардиналите обожават и сладоледите

Ако се съди по снимките, закачени по стените на "Арената на сладоледа", джелатерия в началото на "Борго Пио", именно там, докато опитваш традиционен сладолед, можеш да срещнеш кардинал, който участва в конклава. На една от снимките собственикът на заведението Джузепе Лонгобарди позира до кардинала от Канада Томас Кристофър Колинс, който държи фунийка със сладолед. "Той е чест клиент тук", казва Джузепе за канадския прелат.

Но знаковият продукт на "Арената на сладоледа", предлагащ най-малко 24 вкуса сладолед, си остава ватиконо - нещо като палачинка, завита като коно (фунийка), в която се поставят сладоледените топки.

Снимка: Reuters