Протестиращи запалиха парламента в Кения, най-малко 8 души са загинали

Напрежението дойде от данъчен проектозакон

25.06.2024 | 17:37 Редактор: Беатрис Младжова
Протестиращи запалиха парламента в Кения, най-малко 8 души са загинали

Данъчни предложения станаха причината за улични протести в Кения. Кенийската телевизия предаде, че поне 8 души са загинали вследствие на протестите, като се позовава на данни от спешните служби в страната.

Депутатите от управляващата коалиция се отказаха от предложените данъци върху хляба, мобилните парични преводи и банковите услуги, както и върху моторните превозни средства. Те се отказаха и от планираното мито върху вноса на различни стоки, включително памперси, санитарни подложки и гуми за автомобили, но запазиха екотаксата за продукти като батерии и мобилни телефони. Законодателите се съгласиха да увеличат таксата за деклариране на вноса и да повишат данъците върху залаганията.

От опозицията, която иска да бъде отхвърлен целият пакет от нови данъчни мерки, известен като Finance Bill 2024, се чуха викове "отхвърлете законопроекта".

"Не можеш да промениш лош законопроект", заяви по време на дебатите членът на парламента Отиенде Амоло.

Полицията изстреля гумени куршуми, за да разпръсне хиляди хора, събрали се край сградата на Народното събрание в централния бизнес район. Звукът от взривяването на бойни патрони и сълзотворни газови бутилки огласи целия град.

Действията на президента Уилям Руто за подобряване на държавните финанси помогнаха за поскъпването на шилинга с 21,5% през тази година, което го превърна в най-добре представящата се валута в света. Но това доведе и до протести, като демонстрантите призоваха за отмяна на мерките, които според тях тласкат към бедност все повече от 54-те милиона души в страната. Активистите искат администрацията да се съсредоточи върху изкореняването на корупцията и прекратяването на неприоритетните разходи.

Кения не е единствената страна, в която се провеждат подобни демонстрации. Миналата година в Пакистан се проведоха протести, предизвикани от препоръчаните от МВФ мерки за икономии, а преди десетина години Индонезия беше разтърсена от улично насилие и грабежи, тъй като правителството прокарваше плана на кредитора.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС