Нетаняху: Интензивните бойни действия срещу "Хамас" вървят към приключване

Войната няма да завърши, заяви израелският премиер

24.06.2024 | 09:10 Редактор: Вяра Димова
Нетаняху: Интензивните бойни действия срещу

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че "близо осем месеца след началото на сухопътната операция - фазата на интензивни бойни действия срещу "Хамас" върви към приключване"

Той обаче добави, че войната няма да завърши, докато ислямистката групировка не изгуби окончателно контрола си върху Ивицата Газа, предаде "Ройтерс".

Нетаняху каза още, че след края на интензивните боеве Израел ще може да изпрати повече войски на север, срещу проиранската групировка "Хизбула", която обстрелва израелски селища от базите си в Ливан.

По думите му, "прехвърлянето на военни части ще бъде преди всичко за отбранителни цели", за да бъдат върнати евакуираните жители по домовете им. 

"Ако можем, ще постигнем завръщането на хората по дипломатически път, но ако не можем, ще го направим по друг начин", обясни Нетаняху в интервю за израелски телевизионен канал.

Високопоставен американски генерал предупреди, че израелска офанзива в Ливан може да увеличи риска от разрастване на конфликта и въвличането на Иран и негови съюзници, информира БНР.

Снимка: БГНЕС