Армения призна Палестина за държава

Тя подкрепя резолюцията на ООН за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа

21.06.2024 | 12:52 Редактор: Беатрис Младжова
Армения призна Палестина за държава

Арменското Министерство на външните работи съобщи, че страната признава Държавата Палестина, съобщи днес арменското Министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс. Министерството допълни, че Армения подкрепя резолюцията на ООН за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа и се застъпва за двудържавното решение на палестинско-израелския конфликт.

Катастрофалната хуманитарна ситуация в ивицата Газа и продължаващият военен конфликт днес са сред приоритетните въпроси в международния политически дневен ред, които изискват уреждане, се казва в изявлението. Армения категорично отхвърля нападенията срещу гражданска инфраструктура, насилието срещу мирни граждани, вземането на заложници и пленяването на цивилни по време на въоръжения конфликт и се присъединява към исканията на международната общност за тяхното освобождаване без предварителни условия, посочи арменското външно министерство.

Въз основа на гореизложеното Армения потвърждава отново ангажимента си към международното право, принципите на равенство, суверенитет и мирно съжителство на народите и признава Държавата Палестина, завършва в заключение изявлението на ведомството, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС