Извадиха и втората черна кутия на самолета на AirAsia

13.01.2015 | 12:59 Редактор: Мартина Ганчева
Извадиха и втората черна кутия на самолета на AirAsia

И втората черна кутия на самолета на Еър Ейжа, който се разби на 26 декември, вече е в ръцете на разследващите. Записващото устройство, което беше на дълбочина под 30 метра на дъното на Яванско море, ще помогне на следователите да възстановят веригата от събития, довели до инцидента.

Водолази извадиха изпод тежките останки на крилото на самолета втората черна кутия. Записващото устройство е на борда на кораб на индонезийския военноморски флот и се очаква да бъде изпратено в столицата Джакарта за анализ. Именно на втората черна кутия са записани всички разговори между главния пилот и помощник-пилота по време на продължилия 42 минути полет. Националната комисия по транспортна сигурност посочи, че ще бъдат нужни между един и три дни да бъдат свалени записите и няколко месеца за анализа им.

Вчера оперативен координатор в индонезийската Национална служба за спасително-издирвателни операции коментира, че самолетът на AirAsia, вероятно е "претърпял експлозия", преди да падне във водата. Причината е  значителна промяна в налягането. По думите му лявата страна на самолета изглежда се е разпаднала. Малко по-късно индонезийски следовател по транспортна безопасност Сантосо Сайого коментира обаче, че няма никакви доказателства в подкрепа на теорията. Основната версия за падналия самолет остава лошото време.