Зеленски: Западната военна помощ за Украйна не стига за победа във войната

Лидери и висши служители от над 90 държави се събраха на двудневна среща на върха в Швейцария

16.06.2024 | 17:35 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: Западната военна помощ за Украйна не стига за победа във войната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че сегашното количество на западната военна помощ за Украйна не е достатъчно, за да се гарантира, че Киев ще спечели войната срещу Русия, предаде АФП.

"Има помощ. Има сериозни пакети. Достатъчна ли е помощта за победа? Не. Закъснява ли? Да", каза Зеленски на пресконференция в Швейцария след голяма дипломатическа среща на върха, посветена на плана на Киев за прекратяване на конфликта.

Повече от две години след нахлуването на Русия, лидери и висши служители от над 90 държави прекараха уикенда в швейцарски планински курорт за двудневна среща на върха, посветена на разрешаването на най-големия европейски конфликт след Втората световна война.

"Вярваме, че постигането на мир изисква участието на всички страни и диалог между тях", се казва в заключителното комюнике, подкрепено от по-голямата част от страните, които присъстваха на форума в комплекса Бургенсток с изглед към езерото Люцерн, пише БГНЕС.

В документа се потвърждава и ангажиментът към "териториалната цялост на всички държави, включително Украйна". В декларацията се настоява и за пълна размяна на военнопленниците и за връщане на депортираните деца. 

Снимка: БГНЕС


3
1 rate up comment rate down comment 0
Защо ли?
преди 1 месец
Онази от юг ще ни дере, защото за едни "българи", дето мразят България и са на власт, американският интерес е по- важен от българския. Затова иззеха оръжието на Българската армия и го подариха на Украйна:1. За да може Русия да ни намрази и да ни подари на Т., понеже НАТО за нас няма да воюва с Т.2. Турция без проблем да влезе в разградения двор и да превземе колкото поиска, защото тук има 2 000 човека армия без оръжие. Русофобията ще ни докара султан. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Избирателно помните
преди 1 месец
Югославия не я ли "драха" първа едни от другия край на света? Съседът България предостави територията си , за да улесни агресорите, които после отцепилата територия и си направиха там военна база . Прецедентът не е Украйна. Нашата съседка от юг ще ни " дере", защото едни ***** пионки на едно посолство разоръжиха армията ни, че Украйна им била важна, а България- не . А НАТО няма да си мръдне пръста да ни спаси, макар че заради главния му господар USA останахме без армия и без оръжие. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
РОКОШЕ
преди 1 месец
АКО СТАНЕ ПРЕЦЕДЕНТ И РУСИЯ КЛЪВНЕ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАЙНА ВСЯКА ПО-СИЛНА СТРАНА ЩЕ ДЕРЕ ПО- СЛАБИЯ СИ СЪСЕД. НАС ЩЕ НО ДЕРЕ ЕДНА СТРАНА ОТ ЮГ ! АЗ ОЩЕ ПОМНЯ КАКВО КАЗА ВЪНШНИЯ Й МИНИСТЪР ПРЕДИ 10 ГОДИНИ. Сигнализирай за неуместен коментар