Климатичните промени свиват местообитанията на полярните мечки

Ледът става твърде тънък

13.06.2024 | 19:57 Редактор: Беатрис Младжова
Климатичните промени свиват местообитанията на полярните мечки

До средата на века полярните мечки може да изчезнат от канадския залив Хъдсън, ако се влоши положението с промените в климата, определени в Парижките споразумения.

Изменението на климата рязко е увеличило броя на дните, в които арктическият морски лед е твърде тънък, за да могат белите мечки да ловуват тюлени. Това ги принуждава да прекарват по-дълги периоди на брега без основния си източник на храна.

Използвайки модели, изследователи разглеждат как бъдещото повишаване на глобалните температури може да повлияе на дебелината на леда в залива Хъдсън и от своя страна на съдбата на емблематичните и застрашени полярни мечки.

Те установяват, че ако температурите се повишат с 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, последвалият период без лед ще бъде твърде дълъг, за да оцелеят много мечки.

Популациите на мечките в южната част на залива, където възстановяването на зимния лед отнема повече време, ще бъдат първите, които ще изчезнат, казa водещият автор на изследването Жулиен Строев, цитиран от БГНЕС.

"Тези мечки едва ли ще оцелеят в този регион" и може да изчезнат до средата на този век, каза пред АФП арктическият климатолог от Университета на Манитоба.

Снимка: БГНЕС