Русия демонстрира сила в Карибско море на фона на напрежението с Украйна

Самолети и бойни кораби навлязоха в региона с цел военно учение

12.06.2024 | 16:34 Редактор: Деси Николова
Русия демонстрира сила в Карибско море на фона на напрежението с Украйна

Руски самолети и бойни кораби навлязоха в Карибско море за военни учения, които според някои анализатори имат за цел да демонстрират сила на фона на увеличаващото се напрежение поради западната подкрепа за Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Според военни експерти от САЩ във военните учения ще участват няколко руски бойни кораба и спомагателни съдове, които също така е възможно да посетят и Венецуела.

Русия е отдавнашен съюзник на Венецуела и на Куба и бойните ѝ кораби и самолети периодично посещават Карибско море, посочва АП. Тази мисия обаче се осъществява по-малко от две седмици след като президентът на САЩ Джо Байдън разреши на Украйна да използва предоставени от САЩ оръжия за удари на територията на Русия, а руският президент Владимир Путин намекна, че въоръжените му сили биха могли да отговорят с "асиметрични стъпки" другаде по света.

"Преди всичко целта на бойните кораби е да напомнят на Вашингтон, че не е приятно, когато съперник се намесва в близката ти чужбина", посочи Бенджамин Гидън, директор на Латиноамериканската програма в базирания във Вашингтон мозъчен тръст Центъра "Уилсън". 

Въпреки че един от бойните кораби е подводница с атомно задвижване, високопоставен източник от американската администрация заяви пред АП, че разузнаването е заключило, че нито един от тях не е въоръжен с ядрени оръжия. По думите му руските кораби "не представляват директна заплаха за САЩ", предаде БТА.

Миналата седмица американски официални представители казаха, че се очаква руските кораби да останат в региона през цялото лято.

Снимка: БГНЕС