От главоболие до обрив - ръст на болестите, пренасяни от комари в Европа

Рязкото покачване на случаите се дължи на изменението на климата

11.06.2024 | 16:49 Редактор: Вяра Димова
От главоболие до обрив - ръст на болестите, пренасяни от комари в Европа

Нараства процентът на заразяване с треска денга в Европа заради изменението на климата и разпространението на комари, предупреди агенцията на ЕС по болестите, цитирана от европейската редакция на "Политико".

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) установи, че е имало 130 локално придобити случая на денга в ЕС/ЕИП миналата година, в сравнение със само 71 през десетгодишния период между 2010 г. и 2021 г. Симптомите на денга включват висока температура, главоболие, болки в тялото, гадене и обрив.

Има също така 713 локално придобити случая на Западнонилска треска при хора и 67 смъртни случая от девет държави от ЕС през 2023 г., включително в много региони, където инфекции не са били наблюдавани никога преди. Въпреки че това е по-малко от предходната година (1133 случая), ECDC е загрижен за широкото географско разпространение на вируса, предаде "Фокус".

Рязкото покачване се дължи на изменението на климата, което създаде благоприятни екологични условия за растежа на популациите от комари, които пренасят тези патогени в Европа. Локален случай на Западнонилската треска беше открит в Севиля, Испания още в началото на март тази година.

Снимка: pixabay