Китай: Япония да не повдига въпроси за Тайван на Световната здравна асамблея

Няколко държави са допуснали безотговорни изказвания по време на общия дебат

30.05.2024 | 09:23 Редактор: Вяра Димова
Китай: Япония да не повдига въпроси за Тайван на Световната здравна асамблея

Изявление за упражняване на правото на отговор в отговор на погрешни забележки, направени от няколко държави, по въпроса с отправянето на покана към Тайван за участие в общия дебат на 77-ата Световна здравна асамблея, направи делегацията на постоянното представителство на Китай към службата на ООН в Женева и други швейцарски международни организации.

Представителят на китайската страна заяви, че малък брой страни са допуснали безотговорни изказвания по време на общия дебат на Общото събрание, които сериозно са нарушили суверенитета и териториалната цялост на Китай. Китай изрази официален протест и категорично се противопостави на това.

На 27 май Световната здравна асамблея реши да отхвърли предложението, свързано с Тайван. Китай се надява, че тези страни ще приемат факта за принципа на "един Китай".

Китай заяви, че Япония е изиграла много срамна роля в това и КНР е наясно нейните действия, предаде "Радио Китай". Япония носи неизбежна и сериозна историческа отговорност за тайванския въпрос и е най-малко подходяща да вдига шум около тайванския въпрос. Китай съветва Япония да помисли за своята история, да се изправи пред истината, да гледа към бъдещето, да бъде предпазлива по въпроси, свързани с Тайван, и да спре трансграничните провокации.

Снимка: БГНЕС