Си Дзинпин: Китай подкрепя мирна конференция за Близкия изток

"Войната не трябва да продължава безкрайно", каза той

30.05.2024 | 07:30 Редактор: Вяра Димова
Си Дзинпин: Китай подкрепя мирна конференция за Близкия изток

Президентът на Китай Си Дзинпин призова за мирна конференция за войната между Израел и "Хамас", като се обърна към арабски лидери и дипломати на форум в Пекин.

Тази седмица Китай е домакин на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и няколко други арабски лидери за форум, на който се очакваха дискусии относно войната в Газа. Си заяви, че Китай подкрепя "широкообхватна" мирна конференция за разрешаване на конфликта.

"Близкият изток е земя, надарена с широки перспективи за развитие, но на нея все още бушува война. Войната не трябва да продължава безкрайно. Справедливостта не трябва да отсъства завинаги", каза Си.

Той посочи също, че Китай "подкрепя пълноправното членство на Палестина в ООН и подкрепя провеждането на по-широкообхватна, авторитетна и ефективна международна мирна конференция", пише БГНЕС.

Китай, който има добри отношения с Израел, от десетилетия се застъпва за двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт. На срещата си с египетския президент Сиси в сряда Си заяви, че е "дълбоко огорчен" от "изключително тежката" ситуация в Газа.

"Най-важната приоритетна задача в момента е незабавното прекратяване на огъня, за да се избегне разрастването на конфликта, въздействието върху регионалния мир и стабилност, както и да се предотврати по-сериозна хуманитарна криза", категоричен е той.

Снимка: БГНЕС