Израел продължава да праща танкове в Рафах, ще се гласува нова резолюция за Газа

"Боевете ще продължат поне до края на годината", каза съветникът по националната сигурност на Нетаняху

29.05.2024 | 18:06 Редактор: Искра Ангелова
Израел продължава да праща танкове в Рафах, ще се гласува нова резолюция за Газа

Израел не спира да изпраща танкове в южния град Рафах в Ивицата Газа, след като във вторник армията влезе в центъра на града. Правителството на Бенямин Нетаняху смята, че войната срещу радикалната палестинска организация "Хамас" ще продължи през цялата година. 

Жители на Рафах казаха, че израелските танкове са влезли в западната част на Рафах и в близост до центъра на града, преди да се оттеглят към буферна зона на границата с Египет. По данни на израелската армия тя контролира три четвърти от буферната зона, а целта е да установят пълен контрол, за да предотвратят контрабандата на "Хамас" с оръжия.

"Боевете в Газа ще продължат поне до края на годината", смята съветникът по националната сигурност на израелския премиер, като по този начин сигнализира, че Израел не е готов да прекрати войната, както иска "Хамас", като част от сделката за освобождаване на заложниците.

Действията на Израел в Рафах са в разрез с решението на Международния съд за прекратяване на атаките срещу града, където хиляди палестински бежанци потърсиха подслон след израелската офанзива в Ивицата Газа. Съединените щати, най-близкият съюзник на Израел, повториха позицията си срещу голяма израелска сухопътна офанзива в Рафах, но според Вашингтон такава операция не е в ход.

"Все още не вярваме, че Израел извършва широкомащабна сухопътна операция срещу Рафах, но ще продължим да наблюдаваме процеса много, много внимателно", заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби, според когото широкомащабна наземна операция би включвала нахлуване с голям брой войски в координирани действия срещу множество цели. 

Президентът Джо Байдън публично предупреди Израел по-рано този месец, че САЩ ще спрат доставките на оръжия, ако израелските сили предприемат широкомащабна операция без надежден план за защита на цивилните. Вашингтон отдавна настоява граничният пункт при Рафах да бъде отворен за хуманитарни доставки, но според палестинския министър на здравеопазването няма индикации това да се случи скоро, пояснява БНР.

Американски служители съобщиха, че временният кей, построен от армията на САЩ за доставяне на помощ в Газа, е бил повреден от бурните води на Средиземно море, а ремонтът му ще отнеме поне седмица. Хуманитарни организации предупредиха, че количеството помощ, достигащо до палестинците в Газа, е само малка част от необходимото за посрещане на нуждите на населението.

След израелския въздушен удар, при който в палатков лагер до град Рафах загинаха десетки цивилни, в Съвета за сигурност на ООН е внесен проект за нова резолюция за Ивицата Газа. Текстът предвижда Израел незабавно да спре офанзивата си, а "Хамас" от своя страна да освободи всички заложници, които продължава да държи. Все още не е ясно кога ще бъде гласувана резолюцията.

Снимка: БГНЕС