Вулкан в Исландия изригна за пети път от декември насам

Евакуираха популярния курорт Синята лагуна

29.05.2024 | 22:41 Редактор: Толя Стоянова
Вулкан в Исландия изригна за пети път от декември насам

За пети път от началото на декември изригна вулкан в югозападната част на Исландия, бълвайки потоци лава, което доведе до евакуацията на популярния курорт Синята лагуна, предаде Асошиейтед прес.

Изригването започна в ранния следобед с поредица от земетресения северно от Гриндавик - крайбрежен град с население от около 3800 души, който бе изцяло евакуиран през декември, когато вулканът изригна.

Исландската метеорологична служба съобщи, че вулканът е изхвърлил лава на височина от около 50 метра в небето, от пукнатина с дължина около 2,5 километра. Лавата е потекла към Гриндавик.

Гриндавик, на около 50 км югозападно от столицата Рейкявик, е в опасност, след като през ноември поредица от земетресения наложиха евакуация на жителите преди първото изригване на 18 декември. Последвалите изригвания разрушиха някои защитни стени и няколко сгради.

Районът е част от вулканичната система Свартсенги, която е била в покой в продължение на близо 800 години, преди да се събуди отново. Вулканът изригна през февруари и март. Изригването на 8 февруари засегна тръбопровод и остави без отопление и топлата вода хиляди хора, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС