Вулкан изригна в Исландия, наложи се спешна евакуация

Първият изхвърлен стълб от пепел е бил на два километра в небето

17.04.2024 | 08:29 Редактор: Деси Николова
Вулкан изригна в Исландия, наложи се спешна евакуация

През нощта срещу 17 април вулкан изригна няколко пъти в най-отдалечения регион на Индонезия, което наложи евакуацията на стотици хора, след като изхвърли лава и стълб дим на повече от километър в небето.

Планината Руанг, стратовулкан в провинция Северно Сулавеси, изригна за първи път в 21:45 ч. на 16 април (13:45 GMT) и още два пъти в ранните часове на сряда, съобщиха вулканологичните и геологичните агенции на страната.

Няма данни за смъртни случаи или ранени, но повече от 800 души бяха евакуирани от две села на остров Руанг на близкия остров Тагуланданг, съобщи държавната информационна агенция Антара.

Първото изригване е изхвърлило стълб от пепел на два километра в небето, а второто - на 2,5 километра, заяви в изявление ръководителят на геоложката агенция Мохамед Вафид. Агенцията по вулканология съобщи, че вулканичната активност в Руанг се е увеличила след две земетресения през последните седмици, предаде БГНЕС.

След това нивото на тревога за вулкана, чийто връх е на 725 метра надморска височина, беше повишено от две на три, второто възможно най-високо ниво, преди изригването. Властите също така наложиха четирикилометрова зона карантинна зона около кратера, който се намира на повече от 100 км северно от столицата на провинцията Манадо.

Снимка: БГНЕС/Архив