Иран трупа обогатен уран за ядрени бойни глави

Техеран блокира разследването на агенцията за уран, открит на недекларирани места

28.05.2024 | 14:30 Редактор: Тодор Петров
Иран трупа обогатен уран за ядрени бойни глави

В понеделник инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърдиха, че наличностите на Иран от високообогатен уран са се увеличили със 17% през последните три месеца, според доклад от девет страници с ограничен достъп, разпространен сред дипломатите и видян от Bloomberg. Това е достатъчно количество уран, за да се заредят няколко бойни глави, ако Иран вземе политическо решение да се въоръжи.

Това е първата оценка на спазването на ядрените гаранции, след като президентът и външният министър на Иран загинаха при катастрофа с хеликоптер само няколко дни след като висши служители от атомния надзор на ООН посетиха страната, за да осигурят по-голямо сътрудничество в усилията си за наблюдение.

Войната в Газа и неотдавнашната размяна на ракетни удари между Израел и Иран ускориха дългогодишните усилия на МААЕ да разбере мащаба на ядрените амбиции на Техеран. Макар че МААЕ извършва ежедневни инспекции на обявените атомни съоръжения, все още има подозрения дали иранските инженери не крият работа, използвана за военни цели. Техеран блокира разследването на агенцията за уран, открит на недекларирани места.

Инспекторите на МААЕ заключиха, че запасите на Иран от обогатен до 60% уран - ниво, което е неразличимо от горивото за оръжия - са нараснали до 142 кг от 121,5 кг през март. Запасите от 20% обогатено гориво са нараснали до 751 кг от 712,2 кг в края на 2011 г.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС